AB E-Ticaret Yönetmeliği ve IOSS Numarası Hakkında
AB E-ticaret Yönetmeliği, Avrupa Birliği tarafından ülkelere yapılacak tüm e-ticaret işlemlerinde gerçekleşecek kuralların belirlenmesi için oluşturulmuştur. E-ticaret işlemlerinde başarılı olmak ve yasal uygulamalara maruz kalmak istemeyen tüm firmaların, mevzuatın kurallarına uymalı ve bu kapsamda güncel ve doğru bilgi için gümrük firma seçiminde özen göstermesi gerekmektedir.
AB E-Ticaret Yönetmeliği Nedir?
AB E-Ticaret Yönetmeliği, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere ya da bu ülkelerden yapılacak tüm e-ticaret satışlarında izlenmesi gereken yolların belirlendiği yönetmeliğe verilen isimdir. Günümüzde bu ürünlerin satış işlemlerinin düzenlenmesi için 25’nin üzerinde kanun, yönetmelik ve tebliğ bulunmaktadır. Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından oluşturulan AB E-Ticaret Yönetmeliğince istenen tüm şartların sağlanması için ülkemizde de 2014 yılında ‘’Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’’ oluşturulmuş ve her daim güncellenmektedir.
AB E-Ticaret Yönetmeliği genel olarak ülkeler arasındaki eşitsizlik durumunun ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. E-Ticaret yönetmeliği sayesinde firma ve ülkeler arasındaki eşitsizlik durumu ortadan kaldırılarak tüm ülkelerin eşit şartlar altında satış gerçekleştirebilmesi ve ödeme alabilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tamamına gerçekleştirilecek olan satışlarda da aynı prosedürlerin izlenebiliyor olması dosya ve evrak karışıklığının da ortadan kalkmasını sağlıyor.
AB E-Ticaret Yönetmeliği ile Birlikte Gelen Yenilikler ve Değişiklikler Nelerdir?
AB E-Ticaret Yönetmeliği, uyulması gereken prosedürleri ve çeşitliliklerini yanında getirmekle beraber, ürünlerin taşımacılık fiyatları gibi birçok soruna da çözüm bulunuyor. Peki bu yönetmelik ile değişen prosedürler nelerdir?
- AB E-Ticaret Yönetmeliği ile birlikte, satıcı firmaların internet üzerinden yurtdışına göndereceği ürünler için açık bir transfer ücretini zorunlu hale getiriyor. Bu sayede ülkeler arası maliyet politikasını dengelerken müşteriler içinde satın alım sonrası doğabilecek ek maliyetlerin önüne geçiyor.
- Bilgi toplama ve araştırması konusunda elde edilen veriler ile mevcut ve potansiyeldeki pazarları belirleyerek. Günümüzde ve sonraki dönemler için ön çalışmaları destekleyebiliyor. Bu şekilde yapılan satışlar incelenebiliyor ve yüksek rekabetin olduğu pazarlar geliştirilebiliyor.
- İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlarda en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de satın alınan ürünlerin beklendiği gibi çıkmamasıdır. Bu noktada yapılan yönetmelik kapsamı müdahale ile, dolandırıcılık gerçekleştirilen internet sitelerinden satış yapılması engellenerek bu sitelere erişim tüm Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kapatılabiliyor ve yasal yaptırımlar uygulanarak müşterileri güvenirliği sağlanıyor.
- İnternet üzerinden direkt olarak kendi internet sitesi yerine, online pazaryerleri üzerinden satış gerçekleştiren firmaların, bu ürünleri nereden temin ettiklerini detaylı şekilde belirtme zorunluluğu aynı üreticiden temin edilen ürünlerin farklı fiyata satılması gibi durumlarda, fiyat analizine imkan sağlıyor.
IOSS Numarası Nedir?
“The Import One Stop Shop” ifadelerinin baş harflerinden oluşan ve dilimize ‘’Tek Noktadan İthalat Merkezi’’ olarak çevrilen bir ifadedir. Tek bir merkezden ithalatı yönetmeyi hedefleyen bu sistem 1 Temmuz 2021 yılı ile hayatımıza dahil olup belli çalışmalara başlamıştır.
IOSS sistemi sayesinde firmalara, KDV ve firma yükümlülükleri gibi konularda kolaylık sağlanırken tüm alıcıların da sorunsuz ve hızlı bir alışveriş deneyimi elde etmesi sağlanıyor. Avrupa Birliği üye ülkelerine ihracat yapan tüm işletmeler ve firmalar, IOSS sistemi ile birlikte artık ürünlerine uygulanan KDV oranlarını ve toplam maliyetleri müşterilerine daha şeffaf şekilde sunabiliyor.
IOSS Numarası Almak
Bir IOSS numarası almak için e-ticaret sitelerinin sahipleri, kişi ve firmaların başvuru yapması yeterlidir. Ayrıca Firma ve kişilerin temsilcileri tarafından da başvuru gerçekleştirilebiliyor.
IOSS Numarası Nasıl Kullanılır?
OSS numarası kullanabilmek için;
- Satışların elektronik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. (İşletmenin kendi e-ticaret sitesinden, pazaryerlerinden ya da elektronik satış gerçekleştiren diğer tüm platformlardan)
- Satışa esas tutarınız 150 avro ya da altında olmalıdır. (Üstü vergiye tabidir)
- AB dışındaki ülkelerden satış yapmak gerekmektedir.
- Ürünler özel tüketim vergisine tabi olmamalıdır.