Gümrük Vergilendirme Rehberi
Gümrük vergileri neye göre hesaplanır?
Gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır.
Gümrük tarifesi aşağıdaki unsurlardan oluşur:
a) Türk Gümrük Tarife Cetveli,
b) Tamamen veya kısmen Türk Gümrük Tarife Cetveline dayanan veya bu cetvele alt açılımlar ekleyen ve eşya ticaretine ilişkin tarife önlemlerinin uygulanması için tespit edilen diğer cetveller,
c) Türk Gümrük Tarifesinin kapsadığı eşyaya uygulanacak olan;
– Gümrük vergi oranları,
– Tarım politikası veya tarım ürünlerinin işlenmesi sonucu elde edilen bazı ürünlere uygulanan özel düzenlemeler çerçevesinde alınan ithalat vergileri,
d) Türkiye’nin bazı ülkeler veya ülke grupları ile yaptığı ve tercihli bir tarife uygulaması gerektiren anlaşmalarda yer alan tercihli tarife uygulamaları,
e) Türkiye tarafından tek taraflı olarak bazı ülkeler, ülke grupları veya toprak parçaları için tanınan tercihli tarife uygulamaları,
f) İthalat vergilerinde, bazı eşyaya şartlı olarak uygulanacak muafiyet veya indirim uygulamaları,
g) Yukarıdakilerin dışında kalan diğer tarife uygulamaları.
Yukarıda belirtildiği gibi, Türk Gümrük Tarife Cetveli ve gümrük vergisi oranları, gümrük tarifesinin farklı unsurlarıdır. Dış ticarete konu olan eşyanın tarife sınıflandırmasına Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde yer verilir. Eşyaya uygulanacak gümrük vergisi oranları ise, İthalat Rejimi Kararı’na ekli listelerde, ülkeler ve ülke grupları bazında düzenlenmiş olan ayrı ayrı sütunlarda gösterilir.
Ödeyeceğiniz gümrük vergisi hesaplanırken vergi matrahına gümrük tarifesinin unsurları uygulanır. Ad-valorem (yani fiyat veya değer üzerinden alınan) gümrük vergilerinde verginin matrahı eşyanın kıymetidir.
Bu çerçevede, gümrük vergileri hesaplanırken üç temel faktör esas alınmaktadır:
1. Eşyanın tarife sınıflandırması
2. Eşyanın menşei
3. Eşyanın gümrük kıymeti
İthalatınız sırasında uygulanacak olan gümrük vergisi oranı ve döviz kuru açısından gümrük beyannamesinin tescil edildiği tarihin önemli olduğunu hatırlatmak isteriz:
İthalattan kaynaklanan gümrük vergilerini ödeme yükümlülüğünüz, gümrük beyannamesinin tescil edildiği tarihte başlar. Bu vergiler, gümrük beyannamenin tescil edildiği tarihte geçerli olan gümrük tarifesi unsurlarına göre hesaplanır.
İthalat işlemlerinden hangi vergiler alınır?
Türkiye’ye yapılan ithalattan alınan temel vergi gümrük vergisidir. İthalat işlemlerinizden gümrük vergisinin yanı sıra mali mevzuatla, dış ticaret mevzuatıyla ve bunların dışında kalan farklı kanunlarla belirlenen farklı vergiler alınmaktadır.
İthalattan en yaygın olarak alınan, bu nedenle ithalat işlemleriniz sırasında karşılaşmanızın en muhtemel olduğu vergiler, fonlar ve kesintiler ve bunları belirlemekle yetkili olan kurumlar aşağıdaki gibidir:
Vergiler
Gümrük Vergisi (Ticaret Bakanlığı)
İlave Gümrük Vergisi (Ticaret Bakanlığı)
Katma Değer Vergisi (Hazine ve Maliye Bakanlığı)
Özel Tüketim Vergisi (Hazine ve Maliye Bakanlığı)
Ticaret Politikası Önlemleri Kapsamındaki Mali Yükler
Dampinge Karşı Vergi (Ticaret Bakanlığı)
Ek Mali Yükümlülük (Ticaret Bakanlığı)
Sübvansiyona Karşı Telafi Edici Vergi (Ticaret Bakanlığı)
Diğer Kesintiler
Toplu Konut Fonu (Ticaret Bakanlığı)
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (Hazine ve Maliye Bakanlığı)
Çevre Katkı Payı (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı)
Tek ve Maktu Vergi (Ticaret Bakanlığı)
Gümrük vergilerini süresinde ödemezseniz nasıl işlem yapılır?
Süresi içinde ödenmeyen kesinleşmiş gümrük vergileri hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
6183 sayılı Kanun hükümlerine göre, süresinde ödenmeyen alacaklara vade tarihinden tahsil edildikleri tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikme zammı oranları ekonomik koşullara göre belirlenmekte ve güncellenmektedir.