Almanya İhracat Rehberi: Temel Bilgiler ve Ürünler
Yetkili Organizasyonlar ve Yönetmelikler
a) Standartlar Berlin merkezli Alman Standartları Enstitüsü (DIN), Almanya’nın resmi standartlaştırma kurumudur. Almanya’da elektrik ve elektronik konularında, DIN’in yanı sıra, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Derneği (VDE) temsilcilerinden oluşan Alman Elektroteknik, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu (Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik – DKE) da bulunmaktadır.
DIN, uluslararası ve Avrupa standart organizasyonlarında (ISO, CEN, IEC ve CENELEC) Almanya adına faaliyet gösterir. DIN tarafından hazırlanan standartlar, DIN Grubu’nun bir yan kuruluşu olan Beuth Yayınevi tarafından yayımlanır. Normatif dokümanlar (standartlar), ilgili çalışma komiteleri tarafından geliştirilir ve her komite belirlenen bir standartlaştırma projesinden sorumludur. Çalışma komitesi tarafından, Taslak Standartlar portalında çevrim içi olarak 2 ay süresince (veya DIN Standartları için 4 ay kadar) yayınlanan ya da yayıncı Beuth Verlag’dan temin edilebilecek bir taslak standart hazırlanır ve ilgililer bu standart hakkında yorum yapabilirler. Bu süreç geniş katılımın sağlanmasına olanak tanır. Yorum süreci sonunda, çalışma komitesi eleştirileri değerlendirir, uygun görüldüğünde metin bu eleştirilere göre düzenlenir ve sonrasında standart onaylanır. Ardından bu standart, Alman Standartları koleksiyonuna dahil edilir ve yayımlanır. Standartlar ulusal, Avrupa ve uluslararası düzeylerde geliştirilebilir.
Standartlarla İlgili Ulusal Yetkili Kurum ve Organizasyonlar İletişim Bilgileri:
DIN Deutsches Institut für Normung
DIN e. V. Saatwinkler Damm 42/43
13627 Berlin
Tel.: 030 2601-0
Fax: 030 2601-1231
E-Mail: info@din.de
Web: https://www.din.de
VDE Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V.
Stresemannallee 15
60596 Frankfurt am Main
Tel.: +49 69 6308-0
Fax: +49 69 6308-9865
E-Posta : service@vde.com
Web : https://www.vde.com
DKE Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik in DIN und VDE
Stresemannallee 15
60596 Frankfurt am Main
Tel.: +49 69 6308-0
Fax: +49 69 6308-9863
E-Mail: dke@vde.com
Web: https://www.dke.de
b) Teknik Yönetmelikler ver Düzenlemeler
Alman Ürün Güvenlik konularında, AB Teknik Yönetmeliklerini temel alarak hazırlanan ve karar verme süreçlerinde aktif rol oynayan uygulamalarını bu çerçevede şekillendirmektedir. Avrupa Birliği’nin ilgili teknik mevzuatına http://eur-lex.europa.eu/homepage.html ve https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/home internet siteleri üzerinden ulaşılabilir.
c) Akreditasyon
Alman Ulusal Akreditasyon Kuruluşu Dakks İletişim Bilgileri:
Die Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS):
Adres: Spittelmarkt 10 10117 Berlin
Tel:+49030 670591-0
Fax: +49030 670591-15
E-posta: kontakt@dakks.de
Web: https://www.dakks.de
İhracatta İstenen Zorunlu Belgeler
Zorunlu sertifikasyon gerektiren ürünler, belgenin türüne göre (CE işareti, sertifikalar vb.)
Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında riskli ürünler için CE işaretlemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Riskli ürünlerde CE işaretlemesi için yetkili/onaylanmış kuruluşların (Notified Bodies) deney, muayene ve belgelendirme sonuçlarının olumlu olması gerekmektedir. Bu kapsamda, Almanya’ya ihracat yapılacak ürünlerin en azından AB standartlarına uygun olması gerekmektedir.
Ayrıca, ihracat yapılacak ürüne göre Uluslararası Menşe ve Bitki Sağlık Sertifikası, Hayvan İhracatı için Sağlık Raporu, Süt ve Et Ürünleri için Sağlık Sertifikaları, Et, Süt ve Kuru Meyveler Hariç Gıda ve Gıda Ambalaj Maddeleri İhracatında Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası gibi çeşitli belgelerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, ihracatçılar ürünlerini ihraç etmeden önce, gümrük tarife istatistik pozisyonu üzerinden ithalat için gerekli bilgilere aşağıdaki siteden detaylı olarak erişim sağlayabilirler. https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/de/home#my-trade-assistant CE işareti taşıması zorunlu olan ürünler aşağıda belirtilmiş olup, https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking/manufacturers_en internet sitesinin incelenmesi faydalı olacaktır.
Belirtilen Belgelerin Hangi Kuruluşlar Tarafından Verildiği
CE İşareti bir yetkili kuruluş tarafından verilmemekte, üretici bu işareti ürününe kendi başına yapıştırmaktadır. Eğer ürün risksiz ise, üretici ürününün temel gereklere uygun olduğunu kendisi ifade edebilir. Burada, üretici, güven prensibini bozmadan bu sorumluluğu üstlenmelidir.
AB Mahkemelerinde, temel gereklere uygun olmadığı tespit edilen ve piyasadan çekilen ürünlerle ilgili, üreticiye yönelik pek çok cezai işlem uygulandığı bilinmektedir. Ürün riskli ise; ürünün temel gereklere uygunluğu, onaylama yöntemiyle değerlendirilir. Ürün, risk düzeyine bağlı olarak, ilgili Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve AB’de resmi olarak tanınan bir Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) tarafından incelenir ve gerekli testler yapılarak bu kuruluş tarafından onaylanır. Bir üretici, kendi ülkesinde ya da başka bir AB üyesi ülkede resmi olarak tanınan herhangi bir Onaylanmış Kuruluşu tercih edebilir.
AB ülkelerinde CE İşareti bulunmayan riskli bir ürün, bir üye ülke üreticisi tarafından kendi ülkesinde kullanılamaz. Bunun güvencesi, üye ülkenin ilgili Bakanlığının kontrolündedir. Onaylanmış Kuruluşların yasal olarak yetkilendirilmesi şarttır. Bu kuruluşlar, belirli uygunluk değerlendirme işlemlerinde uzmanlaşmış ve sadece belirli konularda inceleme yapabilme yetkisine sahiptir. Taşeron kullanabilirler ve uygunluk değerlendirme işlemlerini Modüler Yaklaşım Sistemi’ne göre yaparlar. Tarafsız olmaları zorunludur. Almanya’da Onaylanmış Kuruluşlara aşağıdaki internet sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=country.notifiedbody&cou_id=276
Ürün Güvenliği Denetimleri
Almanya’da Ürün Güvenliği ile ilgili paydaşlar arasında, Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (BMAS) Ürün Güvenliği Kanunu ve kendi alanıyla ilgili ikincil mevzuatın hazırlanmasından sorumludur. Söz konusu Bakanlık bünyesinde, Alman Ürün Güvenliği Kanunu’nun 33. maddesi doğrultusunda kurulmuş ve piyasa gözetim ve denetim otoritelerinin, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının, işveren örgütlerinin ve diğer sektör profesyonellerinin de temsil edildiği bir Ürün Güvenliği Komitesi (Ausschuss für Produktsicherheit-AfPS) faaliyet göstermektedir. Bu Komite’nin görev ve faaliyetleri, Almanya’daki Ürün Güvenliği ve Denetimi Sisteminin bir diğer önemli paydaşı olan Almanya Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (BAuA) tarafından yürütülmektedir. Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanı sıra, Alman Ürün Güvenliği Kanunu’nun 8. maddesi çerçevesinde Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı, Federal Çevre Bakanlığı, Federal Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Savunma Bakanlıkları, Ürün Güvenliği Komitesi’nin görüşünü alarak Federal Konsey’in de onayı ile Ürün Güvenliği konusunda hukuki düzenlemeler hazırlayabilmektedirler. Bu çalışmalar daha çok Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
a) Ürün Güvenliği ile İlgili Federal Yetkili Kurum ve Kuruluşlar İletişim Bilgileri
Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Bundesministerium für Arbeit und Soziales -BMAS):
Bundesministerium für Arbeit und Soziales (BMAS)
Wilhelmstraße 49
10117 Berlin
Telefon: 03018 527-0
Telefax: 03018 527-1830
E-Mail: info@bmas.bund.de
Web: https://www.bmas.de
Federal Ekonomi ve Iklim Koruma Bakanlığı (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz):
Scharnhorststr. 34-37
10115 Berlin
Postanschrift: 11019 Berlin
Telefon: 030-18 615-0
Telefax: 030-18 615-5208
E-posta: info@bmwi.bund.de
Web: https://www.bmwi.de
Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (Baua):
Friedrich-Henkel-Weg 1-25
D-44149 Dortmund
Telefon: +49 (0) 231 9071-0
Telefax: +49 (0) 231 9071-2454
E-Mail: poststelle@baua.bund.de
Web: www.baua.de
Posta Adresi: Postfach 17 02 02, D-44061 Dortmund
Eyaletlerin Güvenlik Tekniği Merkez Ofisi (Zentralstelle der Länder für Sicherheitstechnik):
Rosenkavalierplatz 2
81925 München
Telefon: +49 (0) 89 9214 3305
E-Mail: zls@zls.bayern.de
Web: http://www.zls-muenchen.de
b) İthalat Denetimi
Almanya’da ürün denetimi esas olarak Piyasa Gözetim Denetimi (PGD) mekanizmasına dayanır. Ayrıca, gümrük idareleri tarafından yapılan seçici denetimler de bulunmaktadır. Gümrük idareleri, 3. ülkelerden ithal edilen ürünlere yönelik yapılan seçici denetim sonucunda, bir ürünün güvenli olmadığı şüphesi taşır ve yeni yaklaşım direktiflerine uygun olmayan bir ürüne CE işareti eklenmemişse, ürünün serbest dolaşıma girmesini geçici olarak (3 gün) engelleyerek durumu ilgili piyasa gözetimi birimine bildirir. Eyaletler düzeyinde belirlenen piyasa gözetimi birimi, 3 gün içinde müdahale kararı açıklamazsa, ürün gümrük idaresince serbest bırakılır. Ancak, piyasa gözetimi birimi müdahale kararını gümrük idaresine bildirirse, nihai karar verilene kadar süreçte ürünler gümrükte bekletilir.
Gümrüklerle ilgili eyalet düzeyindeki yetkili birimlere aşağıdaki internet adresi üzerinden erişim sağlanabilir: http://www.zoll.de/DE/Service/Dienststellensuche/Numerisches_Bezirksverzeichnis/Schritt_02/_function/Dienststellensuche_Anliegen_Numerisches_Bezirksverzeichnis_Formular.html
c) Piyasa Gözetim Denetimi (teknik düzenlemelere ilişkin)
Alman PGD düzenlemeleri, eyalet sisteminden kaynaklanan çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda, PGD sisteminin paydaşları arasında ilgili Federal Bakanlıklar, Almanya Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (BAuA) ve yetkili eyalet kuruluşları yer alır. Uygulamada, PGD, eyaletler düzeyinde yetkili kuruluşlar tarafından yerine getirilir. Eyaletler arasında koordinasyon, Piyasa Gözetimi Çalışma Komitesi (AAMÜ) tarafından sağlanır. Ayrıca, gümrük idareleri de PGD sisteminin önemli bir bileşenidir. Buna ilaveten, Zentralstelle der Länder für Sicherheitstechnik – ZLS (Eyaletlerin Güvenlik Tekniği Merkez Ofisi), piyasa gözetim ve denetim kurumlarının koordinasyonu ve bazı durumlarda, federal eyaletler için ilgili düzenleyici otorite olarak iki temel görev üstlenir.
Potansiyel Sanayi Ürünleri Matrisi
Sıra |
Sektör | GTIP | Potansiyel Ürün | Ülkenin Dünya İthalatından Payı (milyon dolar) 2022 | Ülkenin Dünya İthalatındaki ve İhracatındaki İlk 5 Pazar Payları 2022 |
1 |
Otomotiv Ana ve Yan Sanayi |
8708 | Karayolu taşıtları için aksam ve parçalar |
39500,1 |
Çekya 12.9, Polonya 7.2, Romanya 7.6, İtalya 7.4, Fransa 7.3 |
2 |
Elektrikli Makineler ve Kablo |
8544 |
İzole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik kitleleri; tek tek kaplanmış liflerden oluşan fiber optik kablolar |
10427,5 |
Çin 10, Romanya 9.4, İtalya 9, Çekya 8.8, Polonya 7.7 |
3 |
Elektrikli Makineler ve Kablo |
8504 |
Elektrik transformatörleri, statik konvertörler (örneğin; redresörler) ve endüktörler |
11797,6 |
Çin 37.4, Macaristan 4.4, Avusturya 4.4, Çekya 4.2, Japonya 3.7 |
4 |
Mobilya |
9401 |
Oturma mahsus mobilyalar ve bunların aksam ve parçaları | 8806,8 |
Çin 23.1, Polonya 21.8, Çekya 17.6, Macaristan 5.1, Romanya 3.7 |
Potansiyel Tarım ve Gıda Ürünleri Matrisi
Sıra |
Sektör | GTIP | Potansiyel Ürün | Ülkenin Dünya İthalatından Payı (milyon dolar) 2022 |
Ülkenin Dünya İthalatındaki ve İhracatındaki İlk 5 Ülke ve Pazar Payları 2022 |
1 |
Bisküvi | 1905 | Tatlı Bisküvi ve Gofretler | 3087,4 |
Polonya 20.2, Hollanda 16.7, İtalya 14.2, Fransa 12.8, Belçika 8.6 |
2 |
Şekerli ve Çikolatalı Mamuller | 1806 | Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları | 2467,4 |
Belçika 21.2, Polonya 17.6, Hollanda 12.1, İsviçre 11.6, İtalya 8.5 |
3 |
Gıda Müstahzarları | 2106 | Tarifenin başka yerinde yer almayan gıda müstahzarları | 2359,2 |
Hollanda 13.2, Avusturya 12, Polonya 9.9, İtalya 9.6, Fransa 7.3 |
4 |
Sert Kabuklu Meyveler | 802 | Diğer kabuklu meyveler (taze/kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış/soyulmuş) | 2100,9 |
ABD 45.6, Türkiye 14.6, İspanya 6.3, İtalya 6.2, Çin 2.3 |